Politiek nieuws op het web

Zoeken


Nog meer Wilders-cijfers onderzocht

Gepost op Wednesday, 17 June 2009 om 2:00 door in Uncategorized | No Comments »

wildersnovaGisteravond haalde Geert Wilders tegen de camera’s van Nova in een kort interview maar weer eens aan dat 40 procent van de Britse moslims vóór de invoering van een sharia zou zijn. Wie, zoals Wilders, vlot cijfers noemt, moet er vanuit gaan dat de bronnen een iets langere adem hebben. Resultaten uit hetzelfde onderzoek: 41 procent van de Britse moslims is tegen die sharia en een kleine 20 procent ‘wist het niet’. En 82 procent van diezelfde groep keurt bijvoorbeeld de rellen en het geweld na de Deense cartoons af. Nog meer cijfers?

Wilders heeft zich vermoedelijk gebaseerd op een artikel in de Britse krant Telegraph van 19 februari 2006, net als de rest van het journaille destijds. De resultaten van ICM Research, die het onderzoek deed in opdracht van de krant, beslaan echter 26 pagina’s. In deze uitgebreide enquête werd Britse moslims onder andere gevraagd naar hun stemgedrag en het beeld dat de autochtone Britse bevolking van hen heeft. Ter verduidelijking: deze poll werd afgenomen niet alleen een jaar na de aanslagen in Londen, maar ook kort na de Deense cartoonrellen en nadat videobeelden waren opgedoken waarop te zien was hoe Britse soldaten onschuldige Irakezen martelden. Enige verdeeldheid in de samenleving dus, maar desalniettemin zijn de cijfers geruststellend. Enkele resultaten uit het onderzoek uit 2006:

80 procent
van de ondervraagden is het eens met de volgende stelling: “De westerse maatschappij mag dan niet perfect zijn, maar moslims zullen zich moeten aanpassen en niet proberen deze maatschappij te beëindigen.” Slechts 7 procent vond de westerse maatschappij “decadent en immoreel“. Op de vraag wat men dacht van “Al-Qa’eda of sympathisanten hiervan die Westerse doelen aanvallen” antwoordde 86 procent van de ondervraagden “wrong“. 7 procent ‘wist het niet’ en 3 procent beantwoordde de vraag niet. Slechts 4 procent stond er ‘positief’ tegenover.

En dan de sharia. Wilders heeft gelijk met zijn 40 procent. Maar wat wordt precies verstaan onder een sharia? Daar is geen eenduidig antwoord op. Zoveel vertakkingen van de Islam, zoveel sharia’s. Hoe de ondervraagden zelf de sharia omschreven, werd in dit onderzoek niet genoemd.

Een jaar eerder, in juli 2005, deed ICM research eveneens een onderzoek naar de meningen van moslims in het Verenigd Koninkrijk. Wat men vond van het uitzetten van extremistische moslims of moslims die aanzetten tot haat? Een ruime meerderheid van de moslims in Engeland bleek daar vóór te zijn. Het is als de supporter die niets heeft met de hooligan, maar volgens Wilders zijn er alleen maar hooligans.

Het plaatje hieronder komt ook uit een onderzoek van ICM naar de mening over Islam onder het gehele Britse volk.

juli2001

Uit juli 2001, welteverstaan. Ch-ch-ch-changes.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/06/17/nog-meer-wil…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl