Politiek nieuws op het web

Zoeken


Tussen jezelf en de wereld ligt Europa

Gepost op Tuesday, 2 June 2009 om 3:00 door in Uncategorized | No Comments »

In aanloop naar de Europese Verkiezingen van 4 juni hebben de kandidaten van alle partijen hier de mogelijkheid om hun standpunten te verduidelijken, mits ze deelnemen aan de discussie die daar op volgt. Vandaag is het woord aan Marietje Schaake, derde op de lijst voor D66.

marietje schaakeDe meest voorkomende observatie van deze Europese campagne is dat ‘Europa niet leeft’. Als kandidaat die al maanden het land doorkruist merk ik het tegenovergestelde: iedereen heeft wat te melden over Europa. Vaak is het ongenoegen over de nationale politiek of voelen mensen zich buitengesloten. Even vaak merk je dat Europa juist sterk in ons dagelijks leven aanwezig is, soms op verrassende wijze. Bij een gesprek met migrantenorganisaties meldde een ondernemer met een Turkse achtergrond mij: “Toetreding van Turkije zou een ramp zijn voor mijn zaak. Teveel goedkope arbeid.”

De dag na het gesprek met de migrantenorganisatie liep ik mee in de ‘Roze Kroegentocht’, en bleek de PVV voor veel homo’s en lesbo’s na D66 tweede keus. Velen waren verbaasd dat ze de schaamte om dit toe te geven voorbij waren. Iedereen kent verhalen over ‘potenrammen’ of heeft zelf iets vervelends meegemaakt. De logica lijkt te zijn: ‘Moslims zijn hard tegen homo’s, de PVV is hard tegen Moslims’. Anderen zien juist dat een Europese antidiscriminatie richtlijn rechten van homo’s en andere minderheden beschermt, niet alleen in Nederland.

Niet voor niets groeien D66 en PVV het hardst. Twee partijen buiten de regering die met een sterk tegengesteld geluid komen: de PVV wil dat een slotgracht om Nederland wordt aangelegd, D66 wil meer bruggen tussen Europese landen. Dat juist die twee partijen groeien, is een reflectie van de polarisatie in Nederland zelf, en ten opzichte van Europa.

Een mening over Europa, en het belang van de verkiezingen is vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Toch gaat Europa over het grotere plaatje, het bredere perspectief. Niet over de rotjongens om de hoek, maar om stabiliteit en vrede. Niet over een stem tegen, maar spreken met een stem in de wereld. Niet over een verdeelde afkomst maar een gedeelde toekomst.

Vrede, stabiliteit en welvaart zijn de grootste verdiensten van Europese samenwerking. Als de vraag direct wordt voorgelegd willen Nederlanders dan ook graag dat Europa met een stem spreekt in de wereld om het klimaatprobleem en de economische crisis op te lossen, of om internationaal terrorisme en criminaliteit aan te pakken. Dat blijkt uit enquêtes als 21minuten.nl. Kijken we vervolgens vanuit persoonlijk perspectief, dan blijken we weer bang onze identiteit te verliezen.

Ook ik koester onze vrijheden: vrijzinnigheid, gelijke behandeling en gelijke kansen, vrijheid van meningsuiting. Voor mij hoort een open blik en internationaal denken en handelen daarbij. Het ligt aan onze vrijheid en welvaart ten grondslag, en is ook nodig om die te handhaven. Het is geen toeval dat Nederland met haar internationale blik uitgroeide tot zo’n liberale en diverse maatschappij. Als we die identiteit willen behouden hebben we Europa nodig.

De verbinding tussen het wereldperspectief en het persoonlijke ligt in Europa. Ik geloof dat een duurzaam, democratisch en daadkrachtig Europa zichzelf zal moeten bewijzen door het leven van mensen beter te maken. Dat kan, maar dan moeten we wel meedoen! Europa moet daadkrachtiger kunnen worden: met een Europese politie die internationale bendes oprolt, met klimaatbeleid waar elk land aan mee moet doen, één plan in de economische crisis. Een sterk, democratisch Europa is geen luxe maar noodzaak. Samen werken we aan veiligheid, duurzame groei, rechtvaardigheid en gelijke behandeling. Zo wordt Europa vanzelf persoonlijker en wordt Europa een afspiegeling van onze persoonlijke belangen. Neem die gedachte donderdag mee het stemhok in.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/06/02/tussen-jezel…

Tags: , , ,
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl