Politiek nieuws op het web

Zoeken


Wilders wil geen EU-bemoeienis, maar wel het Europees Hof gebruiken

Gepost op Thursday, 7 May 2009 om 3:00 door in Uncategorized | No Comments »

eu‘Het is dieptriest gesteld met de vrijheid van meningsuiting in Europa. […] Ik zal doorknokken om mijn boodschap ook daar te kunnen uiten, al moet ik ze allemaal in de rechtszaal bestrijden. Ik geef nooit op’, aldus Wilders op de site van de PVV. Het is weer zover. Wat is er aan de hand? ‘Denemarken wil Wilders niet ontvangen op conferentie’ kopt de site van Elsevier. ‘Deense premier tegen komst Geert Wilders’ zegt De Standaard. Nou, het zit iets anders.

Er wordt een conferentie georganiseerd in de Deense hoofdstad Kopenhagen over vrijheid van meningsuiting. Wilders zou zijn uitgenodigd voor deze conferentie door de Deense Volkspartij. Mede-organisator en politieke partij Liberal Alliance had echter geen zin in Wilders omdat de conferentie anders zou uitdraaien op een ‘Freakshow’, volgens Anders Samuelsen van die partij in de krant Politken van 25 maart.

Boycot
Dat Wilders Denemarken niet in zou mogen of wordt ‘geboycot’, is nergens bevestigd. Van een situatie zoals in Engeland in februari van dit jaar is geen sprake. (En wat wil Wilders graag op die zwarte lijst van Engeland! Op de lijst staan Ku Klux Klanners, extremistische Joden en leden van de Hamas. Jammer dat zijn naam er niet tussen staat, maar omdat er een paar namen niet zijn vrijgegeven, gokt hij er toch op). Natuurlijk is Wilders weer boos. Want zijn vrijheid van meningsuiting is in het geding. Maar deze Samuelsen mag toch geen zin hebben in de komst van Wilders? Dat is, jawel, zijn vrijheid van meningsuiting. Overigens is volgens de Conservatieve Partij Wilders wel welkom. Ayaan Hirsi Ali stond ook op het lijstje van genodigden, al is volgens Naser Khader van de Conservatieve Partij het verschil tussen die twee niet groot: ‘Ik zie alleen dat zij donker en prachtig is, en hij blank met lelijk haar.’ (eveneens in de Politken van 25 maart).

wilders1Een week later (5 mei) zegt de Deense premier Lars Løkke Rasmussen voorzichtig dat de conferentie zou moeten gaan om het verzamelen van kennis over verschillende wijzen waarop radicalisme kan worden bestreden. ‘En in die context lijkt me Wilders niet de meest logische spreker’. Dat is alles. Dat heeft hij gezegd, lees ook dit genuanceerde (en dat is geen cynisme) verhaal van Rolien Créton in de Telegraaf. Wilders denkt nu naar eigen zeggen aan een procedure bij het Europese Hof voor de Mensenrechten tegen de regering van Denemarken. Lekkere vrijheid is dat: zodra een premier zich voorzichtig kritisch uitlaat omdat hij mogelijke twijfels heeft over de komst van Wilders, wordt er al met een rechtszaak gedreigd. Wie zulke tegenstrijdige berichten de wereld instuurt, moet zich eens ernstig afvragen tot hoever die vrijheid eigenlijk strekt.

Tegen Europa
Het tegenstrijdige is dat Wilders’ partij (net als de Deense Volkspartij, overigens) tegen een vergevorderde Europese inmenging is. De PVV is sterk voor bezuinigen op Europese initiatieven. De samenwerking van de EU moet volgens Wilders vooral op economisch gebied gebeuren (dan weer níet net als de Deense Volkspartij, want die zijn trots op hun Kronen), de politieke zeggenschap moet naar nationale parlementen. Ik citeer uit het PVV-verkiezingsprogramma van de Europese verkiezingen: ‘Samenwerking op andere terreinen kan desgewenst in aparte verdragen buiten de EU om.’

Klaagt Wilders dat hij nergens mag binnenkomen, zijn collega en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Barry Madlener krijgt juist het verwijt van o.a. de VVD dat hij te weinig opdraaft bij belangrijke EU-gerelateerde bijeenkomsten. Om er dan vervolgens doodleuk aan toe te voegen dat het Europarlement afgeschaft moeten worden. Madlener wil het ‘overbodig maken‘.

Tja. Als je zo anti-Europa bent, moet je op de blaren zitten en de soevereiniteit en karakteristieke nukken van elk land maar respecteren. En al helemaal niet bij een Europees Hof gaan uithuilen. Je kon het toch zo goed zelf? Meer Nederland, minder Europa.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/05/07/wilders-wil-…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl