Politiek nieuws op het web

Zoeken


Wilders in Engeland: De avonturen van een politainer

Gepost op Saturday, 14 February 2009 om 1:00 door in Uncategorized | No Comments »

wildersytWie het als politicus leuk doet bij een Jakhals in De Wereld Draait Door, wint punten. Wie echter de hoofdrol speelt in zijn eigen politieke soap, zoals Geert Wilders, krijgt de Oscar. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken dat Wilders de toegang tot het Verenigd Koninkrijk weigert schreef weer een prachtige aflevering in de soap van Wilders.

In de Groene van 21 december 2002 (het ???pre-Wilders??? tijdperk) schreef Gawie Keyzer in zijn artikel De vluchtige voldoening van vermaak: ???Vermaak speelt in de politiek een steeds grotere rol. Daaraan ten grondslag ligt de ongelimiteerde beschikbaarheid van media in het dagelijkse leven.???

Wilders is een politiek merk met een huisstijl die zich heeft verankerd in de vaderlandse media. En die stijl zal niet snel veranderen. Zijn adagium rommelt al vijf jaar in de asgrijze lucht boven Nederland. Ooit VVD, toen Groep Wilders, nu PVV. Maar zonder enig resultaat, hooguit dat hij zijn eigen Lex Luthor cre??ert. In de Telegraaf van 31 oktober 2004 vertelde Wilders al over de toenemende invloed van de islamitische religie en cultuur. Na de moord op Van Gogh, enkele dagen later, zou Wilders steeds verder radicaliseren. Veel nieuws is er niet bij gekomen op zijn politieke agenda, maar sindsdien weten we waar we met onze microfoonhengel en camera moeten zijn voor een leuke soundbyte of politieke rel. Dit is zelfs andere koek dan Boer Koekoek.

Stom van de Britten om Wilders de toegang te ontzeggen, daar zijn we het met zijn allen over eens. Wilders kwam niet door de haag van immigratieambtenaren op vliegveld Heathrow, als was het een gevaarlijke hindernis uit het aloude Sterrenslag.

Het is verbluffend dat Wilders het in het artikel van Ron Meerhof in de Volkskrant (Iedereen mee met Circus Wilders, 12 februari 2009) heeft over ???golven???. In een reactie op de hele heisa rond de geweigerde toegang ??? met in zijn kielzog tientallen journalisten: ???Het lijkt misschien of ik met de golven meega en dan het maximale eruit probeer te halen. Maar ik zie mezelf toch echt meer als degene die de golven zelf cre??ert, dan dat ik erop meebeweeg.??? Onbedoeld slaat Wilders de spijker op zijn kop met zijn metaforische golven. Het maakt immers niet uit wat Wilders zegt, als zijn golven ??? het merk Wilders ??? maar de Nederlandse huiskamers bereiken.

Ik moet sterk denken aan de Amerikaanse auteur Don DeLillo die in zijn roman White Noise (1985) de voortdurende stroom van zinloze informatie uit de massamedia beschrijft. ???A wealth of data concealed in the grid, in the bright packaging, the jingles, the slice-of-life commercials, the products hurtling out of darkness, the coded messages . . . like chants. . . Coke is it, Coke is it, Coke is it.??? Precies zo is Wilders met zijn tags Islam en Vrijheid, perfect vormgegeven in een huwelijk van politiek en entertainment.

Wilders??? avonturen bestaan in de jpg???s op nieuwssites, als Flash-bestand op YouTube, in de rss-feed. Maar waar of wie hij echt is, weet nauwelijks iemand. Vrienden maakt hij niet. Zijn fobie??n zullen gegrond zijn, maar een fraaie marketingterm luidt: If you can???t beat them, join hem, maar daar doet Wilders niet aan.

In het eerder genoemde nummer van de Groene schreef H. J. A. Hofland in zijn stuk De opstand van de burger: ???De druk van het consumentisme heeft de massamedia ertoe verleid, gedwongen, de wereld weer te geven in een dagelijks menu van beelden dat de klant het best bevalt. Iedere dag een ander menu, altijd lekker. Een selectief totaal waarin grote delen van de werkelijkheid buiten beschouwing zijn gelaten. In het consumentisme is de afspiegeling van de werkelijkheid tot maximale verteerbaarheid teruggebracht.???

Hoflands profetische woorden zijn anno 2009 waarheid. En Wilders weet dat. Poseert melodramatisch met zijn vliegticket in de hand voor de fotografen. Spreekt bij thuiskomst ??? natuurlijk hoopte hij uitgerekend op deze sc??ne, anders zou zijn soap niet goed verkopen ??? op Schiphol wat zinnen waar weer de gewraakte term Vrijheid van Meningsuiting donderde. The Angry Mob 2.0 roept nog eens ???Go Geertje, Go!??? in de comments, misschien komen er nog een paar MB???s of fame in de Zapservice van Pauw & Witteman of als komisch fragment in de TV Draait Door, nog een peilinkje of quote bij Stand.nl er overheen en het nieuwe avontuur van politainer Wilders is weer on demand te bekijken in het collectieve bewustzijn. Waar dat avontuur nou eigenlijk over gaat, weten we morgen niet meer.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/02/14/wilders-in-e…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl