Politiek nieuws op het web

Zoeken


Israël houdt handen van Obama vooralsnog schoon

Gepost op Wednesday, 21 January 2009 om 10:30 door in Uncategorized | No Comments »

Vandaag plaatsen we een gastbijdrage van Arno Uijlenhoet beoogd kandidaat Europese verkiezingen 2009 en woordvoerder van Newropeans Nederland, een Europese politieke beweging voor meer democratie in Europa.

cease_fire2Het is wellicht een wat cynische benadering, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Israël de afgelopen weken het machtsvacuüm in de Verenigde Staten heeft gebruikt om nieuwe feiten te realiseren in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook.

Hoe kan het plotselinge en disproportionele machtsvertoon van Israël anders worden verklaard? Hamas is alweer een hele tijd aan de macht in de Gazastrook en ja met enige regelmaat werden er vanuit de Gazastrook raketten op Israël afgevuurd. Dat was echter niet nieuw. En natuurlijk, in de strijd tussen Hamas en Fatah, de beweging waarop de machtspositie van president Abbas stoelt, leek Hamas aan de winnende hand. En toch: Enkele uren na de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten, kwam het bericht dat Israël al zijn troepen uit de Gazastrook heeft teruggetrokken.

Of de militaire doelen zijn gehaald is niet duidelijk, feit is wel dat deze ‘politionele actie’ ineens ten einde is.

bushWie heel cynisch wil zijn, zou zelfs kunnen beredeneren waarom de Verenigde Staten het handelen van Israël op zijn minst hebben gedoogd. Voor scheidend president Bush was deze invasie van de Gazastrook zijn laatste gelegenheid om een slag toe te brengen aan de as van het kwaad. Voor hem was Hamas namelijk het verlengstuk van ‘schurkenstaat’ Iran.

Voor ‘president elect’ Obama hield deze militaire ingreep in dat hij met gunstiger feiten maar bovenal met schone handen aan zijn presidentsschap zou kunnen beginnen. De militaire ingreep van Israël ging aan zijn ambtsperiode vooraf, hij kan er formeel niet op worden aangesproken. Sterker nog: Gegeven het feit dat hij op een ticket van ‘change’ tot president is verkozen, geeft hem de uitgelezen kans om een bemiddelende rol in het conflict te vervullen. Het lijkt tactisch heel slim van Obama, maar het zet zijn ambitie, uitgesproken tijdens zijn inaugurele rede, om idealisme en terreurbestrijding hand in hand te laten gaan, wel in een ander daglicht: Wanneer de terreur met harde hand is bestreden is het gemakkelijk om idealistisch te zijn…

obama1Hoe het ook zij, wij als burgers moeten ons niet opnieuw laten verblinden door de schone politieke schijn. Waar Bush en de zijnen ons eerder met droge ogen hebben voorgelogen over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak en wij zo op oneigenlijke gronden een oorlog zijn ingelokt (en waar we in Nederland nog een aardige politieke discussie over mogen verwachten), moeten we nu evenzeer kritisch blijven over de ware inzet van Obama. Zijn appèl voor geloofwaardigheid in de politiek is gegrond en zeer serieus te nemen. Zijn aura dat hij met schone handen de wereld kan verbeteren is echter niet realistisch en draagt aan de beoogde geloofwaardigheid niet bij.

Het wordt de uitdaging voor Obama en voor ons als burgers om niet het contact met de weerbarstige realiteit van alledag te verliezen. Het feit dat Obama daarover transparant wil zijn is op zichzelf hoopvol.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/01/21/israel-houdt…

Tags: , ,
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl