Politiek nieuws op het web

Zoeken


Britse verkiezingen en weblogs

Gepost op Thursday, 5 May 2005 om 15:04 door in Media | 4 Comments »

Spitting ImageHet bekende tech-tijdschrift Wired had deze week een artikel over hoe blogs de Britse verkiezingen verlevendigen. De campagne rond de verkiezingen van vandaag heeft tot een explosie van weblogs geleid, van zowel kandidaten tot journalisten. De BBC heeft een eigen campagne weblog (The Election Monitor) en er is zelfs een apart blog waar mensen schrijven waarom ze niet gaan stemmen.

Volgens frankwatching.com zullen de Britse blogs geen invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen, waarin Labour normaal gesproken gaat winnen (zie BBC’s Poll tracker). Maar voor politici is het toch zaak om alert te zijn en goed te volgen wat er in de blogosfeer over hun geschreven wordt. In het artikel van frankwatching.com worden de volgende sites gelinkt waar handige overzichten te vinden zijn van Britse politieke blogs: Election blogs & forums, UK Poli Blogs en de index of political blogs.

De Britse krant de Guardian Unlimited is ook een speciaal weblog gestart over de verkiezingen: Guardian election 2005. De krant (traditionele media) schrijft berichten die vaak wonderbaarlijk persoonlijk zijn, zoals en blog dat hoort te doen. Het Britse politieke weblog Honourable Fiend probeert lezers zelfs over te halen om geen Labour te kiezen.

Bij de verkiezingen in het Verenigde Koninkrijk zal overigens met behulp van Vodafone Life! verslag worden gedaan via mobiele telefoons. De service zal via 3G technologie de kiezers op de hoogte houden van laatste nieuwtjes en misstappen over de kandidaten.

Positieve ontwikkelingen zou je zeggen, ben benieuwd wat dit bij de volgende verkiezingen in Nederland voor een impact zal hebben…

Gerelateerde artikelen

4 Reacties op “Britse verkiezingen en weblogs”

  • Egbert schrijft,

    Heeft het nou allemaal wel zin gehad? Onze Tony heeft gewoon weer gewonnen..

  • Mr. Speaker schrijft,

    De invloed van blogs bij een 2 partijen stelsel (ok 2,5 partij) lijkt mij stukken minder dan bij een meer partijen stelsel zoals in Nederland. Ik geloof wel dat het internet steeds meer invloed op de politiek gaat hebben (in dit geval meningsvorming). De politiek zal zich echter niets aantrekken van de mening van het internet (aka het volk).

  • stemblogger schrijft,

    Het zou stom zijn als de de politiek zich niets aantrekt van deze verandering, een partij zou veel voordeel kunnen behalen door de diverse beeldvorming via het web.
    Volgens mij zal ‘het volk’ zich wel iets aantrekken van de mening op het internet. Net zoals consumenten tegenwoordig hun informatie opzoeken op het web voordat ze tot aanschaf van een product overgaan, geldt dit natuurlijk ook voor de politieke partijen!

  • Nieuws op internet: praktijkcase Britse verkiezingen - Frankwatching schrijft,

    […] Nu we het toch over Technorati hebben, is dat een mooie gelegenheid om naar tagging over te stappen. Als je naar de speciale Technorati tag over de UK electoins gaat, zie je dat deze steeds een een tot twee uur achterloopt. Dat is ook logisch, omdat bij tagging gebruik wordt gemaakt van tags (labels) die door gebruikers van delicious en Furl (voor de links) en Flickr (voor de foto’s) zijn aangebracht. Dat geeft trouwens wel een mooie resultaat. Flickr, we hadden het er al over, is natuurlijk een verhaal apart. Daar vind je live de laatste foto’s rond de Britse verkiezingen. Bijvoorbeeld met de tags election, polling station, voting, ballot, labour en conservativ. Labour en conservatives? Dat zijn natuurlijk ook mooie woorden om eens even door de trendtool van Blogpulse te halen. En zie hier hoe ook de blogosfeer al een winnaar aanwijst. Met de nadruk op ook, want het meeste vertrouwen heb ik bij dit soort gebeurtenissen natuurlijk nog altijd in de gevestigde media. In de UK kijken we dan natuurlijk naar de BBC, waar men een eigen Poll tracker heeft (ik schreef er gisteren al even over). Ga er vooral even kijken, heel mooi hoe men ook zichtbaar heeft gemaakt hoe newsevents van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de poll-resultaten. Opvallend is dat de BBC haar weblog vandaag gesloten heeft, om de uitslag van de verkiezingen niet te beïnvloeden. De Guardian heeft daar geen boodschap aan en schrijft op haar Election 2005 blog gewoon de hele dag al door. Opvallend: ze hebben in de rechterkolom ook een blogwatch aan staan met een actueel overzicht van andere blogs die over de verkiezingen schrijven. Ik besluit vandaag met een bericht dat ik las op Emerce mobile (met dank aan Vincent van Stemblog.nl). Hierin valt te lezen dat er in de campagne via Vodafone Life! ook via mobiele telefoons verslag is gedaan. De service heeft de kiezers in de afgelopen weken op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes over en misstappen van de kandidaten. Het oorspronkelijke bericht is terug te vinden bij Digital-Lifestyles.info. […]

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Laatste Reacties

    P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
    TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
    Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
    Lijkt mij ook!
    SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
    SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
    vergeef mij de fouten beer moet...
    Meer reacties...

     

    Tips, ideeën, suggesties?
    tips@stemblog.nl