Politiek nieuws op het web

Zoeken


Enschedeër stak slachtoffers tijdens tbs-periode

Gepost op Wednesday, 20 April 2005 om 18:04 door in Justitie | 9 Comments »

TraliesDe man die onlangs is opgepakt voor meerdere steekpartijen van mensen en dieren blijkt dit deels gedaan te hebben tijdens zijn tbs-periode. Zijn advocaat liet weten dat de client tot november 2002 tbs met dwangverpleging was opgelegd. Inmiddels is bekend dat de man tussen juli en september 2002 al drie mensen met een mes heeft gestoken.

Het blijkt dat tbs-ers vaak al in de herhaling vallen op het moment dat ze op tijdelijk verlof zijn. We herinneren ons begin dit jaar nog de tbs-er die het chineze meisje van 13 ontvoerde en verkrachtte. Is dit dan keer op keer een inschattings fout van de instellingen die de tbs-ers behandelen? Zijn deze psycho’s zo moeilijk in te schatten, zelfs door proffesionals? Want als dat zo is dan moeten we het verlof van deze gekken maar voor altijd intrekken!

Tags:
Gerelateerde artikelen

9 Reacties op “Enschedeër stak slachtoffers tijdens tbs-periode”

  • Suus schrijft,

    Laten we niet vergeten dat ons rechtssysteem gebaseerd is op het idee dat criminelen, hoe erg ook hun daden, uiteindelijk weer terug moeten in onze maatschappij.

  • Jason schrijft,

    In Tbs-klinieken zitten mensen die geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Dat wil zeggen dat ze lijden aan een persoonlijkheids- of een psychische stoornis. Deze stoornis droeg bij aan het plegen van het delict. Een delict zoals het verkrachten en doden van een kind. Het is de taak van de TBS-instellingen om in te schatten of de criminelen van dit soort vergrijpen in de herhaling zullen vallen. De behandeling richt zich inderdaad op een veilige terugkeer in de samenleving, maar voor sommige Tbs-patiënten heeft behandeling geen zin meer. Zij gaan dan naar een longstay-inrichting en komen waarschijnlijk nooit meer vrij. Waar naar mijn mening dus verbetering mogelijk is, is bij het inschatten of de tbs-er in de herhaling zal vallen zoals in het artikel wordt aangegeven…

  • Suus schrijft,

    Dat ben ik met je eens Jason, maar het feit dat mensen ontoerekeningsvatbaar zijn verkleerd impliceerd dat ze als een kat in het nauwe rare sprongen kunnen maken. Soms zelfs zo raar dat het ook voor experts moeilijk is in te schatten…Mensen maken nou eenmaal fouten.

  • Jason schrijft,

    Maar een vent die zomaar meerdere mensen én dieren neersteekt is compulsief bezig. En hij was op dat moment ook al aan een tbs behandeling onderworpen, dus blijkt het voor hem niet te helpen. Deze psycho mag van mij voor de rest van zijn leven achter slot en grendel verdwijnen.

  • Suus schrijft,

    Als ik mijn gevoel volg ben ik het helemaal met je eens Jason. Echter op het moment dat we het beginsel laten varen dat iedere crimineel uiteindelijk weer terug moet in onze maatschappij, kunnen we net zo goed alle TBS-klinieken opdoeken. Bovendien, waar ligt de grens?

  • Jason schrijft,

    Dit is nu precies de kern van het artikel/onze discussie; waar ligt de grens? In mijn ogen wordt deze grens te vaak verkeerd ingeschat en moet daar verbetering in komen. En als dat in sommige gevallen ten nadele van de tbs-patienten zal zijn, dan is het nog altijd beter dan ten nadele van, in dit geval, de mensen en dieren die werden neergestoken…

  • Suus schrijft,

    Dat ben ik dus absoluut niet met je eens, wie ben jij om te bepalen wie wel en wie niet teruggeplaatst wordt in de maatschappij. Daar gaat de discussie over, over de beginselen van ons rechtssysteem en dat bij de uitoefening van deze beginselen soms fouten worden gemaakt is dan jammer. Risico van het vak…

  • Jason schrijft,

    Ok, de kern van mijn artikel gaat over de fouten die de tbs-klinieken maken waardoor een gek als deze Enschedeër wederom slachtoffers kan maken. De discussie tussen ons gaat inderdaad over het rechtssyteem. Allereerst bepaal ik inderdaad niet wie wel of niet wordt teruggeplaatst. Ik heb ook nooit gezegd dat ik dat bepaal, ik geef alleen maar mijn mening! De mensen in de tbs-klinieken die daartoe bevoegd zijn moeten dat oordeel (blijven) vellen. Ik constateer alleen dat er fouten worden gemaakt en ben dus voor een aanpassing van het rechtssysteem ALS DAT NODIG IS of gewoon een verbetering van de aanpak zoals die nu bestaat. En je uitspraak over het risico van het vak vind ik erg gevaarlijk. Die risico’s kun je inderdaad nooit helemaal wegnemen. Maar wat als het jou dochtertje is die wordt verkracht door iemand die (kennelijk) niet vrij op straat hoort te lopen. Rekening houdend met dat kind schend ik dus liever de rechten van iemand die al een zware misdaad heeft begaan. Maar ja, we verschillen van mening en ik zal die van jouw respecteren…

  • Shane schrijft,

    Allereerst vind ik dat het sowieso wat matig is met de straffen in nederland, maar hier kun je nog wel een discussie over voeren. Ik ben het met jullie beiden eens al denk ik dat ik meer voel voor Jason. Ze hebben nu eenmaal een straf begaan en als deze zo ziek en zo ver gaat mogen ze daar voor boeten ook, des noods hun hele leven lang. Het jammere hiervan is dat het zo ontzettend veel geld kost, hierdoor ben ik geneigd te zeggen; Geef ze allemaal een korte proeftijd (Ca. 3 maanden) onder toezicht van deskundigen en bepaal daarna of ze terrug de bak in draaien, of dat we ze een een kans geven. Niks geen long-stays dus, of een dure gevangenis. Je hebt inprencipe genoeg aan een bed, wat primaire behoeftes qua eten en drinken en een wc met een wastafel. Of anderzijds een paar goedkopere, maar met zekerheid biedende TBS klinieken voor de mensen die het wel zouden kunnen halen. Tenslotte vraag ik me of je een kinderverkrachter wel terrug kan zetten in de maatschapij. Het is gewoon zijn/haar voorkeur, net zoals ik hetero ben en andere misschien homo- of biseksueel. Kick je daar wel van af? Graag uw mening! Laat me maar eens zien dat het anders zit… Groetjes Shane.

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Laatste Reacties

    P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
    TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
    Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
    Lijkt mij ook!
    SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
    SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
    vergeef mij de fouten beer moet...
    Meer reacties...

     

    Tips, ideeën, suggesties?
    tips@stemblog.nl